![](/media/lib/348/n-mocz-77118de5234786c0190e9320afbb5df6.jpg)
Wykrywanie raka szyjki macicy za pomocą badania moczu
29 kwietnia 2019, 15:32W profilaktyce raka szyjki macicy badanie moczu może być tak samo skuteczne, jak cytologia.
![](/media/lib/347/n-budzik-f37c473a6c287db268d715cf37a8a698.jpg)
Jedzenie ograniczone czasowo korzystnie wpływa na tolerancję glukozy
25 kwietnia 2019, 11:15Ograniczając czas, w którym spożywa się posiłki, można skutecznie kontrolować poziom glukozy u mężczyzn zagrożonych cukrzycą typu 2.
![](/media/lib/266/n-liscie-selera-888327027dae08ec562e398ebaa0bef1.jpg)
Zamiast o ujemnych kaloriach lepiej mówić o pokarmach ujemnego bilansu energetycznego
16 kwietnia 2019, 12:58Po badaniach na agamach brodatych (Pogona vitticeps), które jadły seler, naukowcy doszli do wniosku, że pokarmy ujemne kalorycznie to mit.
![](/media/lib/345/n-assange-6d178c43d205b9c7e99b1bd2a6f995e2.jpg)
Co dalej z Julianem Assange'em?
12 kwietnia 2019, 10:16Po aresztowaniu Juliana Assange'a na terenie londyńskiej ambasady Ekwadoru, rodzą się pytania o jego prawny status oraz to, co może czekać go w przyszłości. Pamiętajmy, że Assange ma kłopoty prawne w trzech krajach. W Wielkiej Brytanii złamał zasady zwolnienia warunkowego, w Szwecji jest podejrzewany o gwałt, a w USA – jak ujawniono po jego zatrzymaniu – o konspirowanie celem nielegalnego dostępu do systemu komputerowego.
![](/media/lib/322/n-zyly-5525b60cdbea99277f135a42d176c1d5.jpg)
Bardzo niski poziom złego cholesterolu LDL powiązano u pań z wyższym ryzykiem udaru krwotocznego
11 kwietnia 2019, 09:44Obniżanie poziomu złego cholesterolu LDL zmniejsza ryzyko zawału i udaru. Za idealne uznaje się poziomy poniżej 100 mg/dl. Czy jednak stężenie LDL może być zbyt niskie? Okazuje się, że prawdopodobnie tak, bo kobiety z LDL poniżej 70 mg/dl są ponad 2-krotnie bardziej zagrożone udarem krwotocznym niż kobiety z poziomem LDL wynoszącym 100-130 mg/dl.
![](/media/lib/101/n-matematyka-5d069b9d5b7df6df7f10524bb380def2.jpg)
Po 60 latach rozwiązano równanie x3+y3+z3=33
8 kwietnia 2019, 08:50Profesor matematyki Andrew Booker z University of Bristol rozwiązał zagadkę matematyczną sprzed 64 lat. Zagadka brzmi: jak wyrazić liczbę 33 za pomocą sumy trzech liczb podniesionych do potęgi trzeciej. Równanie wygląda w następujący sposób: x3+y3+z3=33 i jest przykładem równania diofantycznego
![](/media/lib/345/n-fizyczne-sciezki-d1d6d7ff90fd9983e25c51ef28238496.jpg)
Konkurs uczniowski Fizyczne Ścieżki - finał XIV edycji
4 kwietnia 2019, 18:49Fizyczne Ścieżki to konkurs uczniowski, który co roku, począwszy od 2005 r., organizowany jest wspólnie przez Narodowe Centrum Badań Jądrowych w Świerku i Instytut Fizyki PAN w Warszawie. Konkurs rozpoczyna się w maju, a kończy Seminarium Finałowym w marcu lub kwietniu.
![](/media/lib/345/n-laka-9c988eaffdf286af17993f83b03c3eaa.jpg)
Dwudziestominutowy kontakt z naturą wystarczy, by znacząco obniżyć poziom hormonu stresu
4 kwietnia 2019, 10:59Naukowcom udało się po raz pierwszy określić, jak duża powinna być skuteczna dawka miejskich doświadczeń z naturą. Okazuje się, że by znacząco obniżyć poziom hormonu stresu, wystarczy wybrać się np. na 20-min spacer albo posiedzieć przez pół godziny w parku.
![](/media/lib/343/n-hasan-84de5aac894b85e6da170d8b05dafab8.jpg)
Najlepszy przewodnik topologiczny: spiralna struktura kluczem do egzotycznych odkryć
22 marca 2019, 11:52Specjaliści z Princeton University poinformowali właśnie o odkryciu najbardziej wytrzymałego izolatora topologicznego. To cienki kryształ o strukturze podobnej do DNA czy też spiralnych schodów. Odkrywcy nazwali go topologicznym kryształem chiralnym.
![](/media/lib/343/n-pszenica-f831abd370d4e4a2a02caef95318f87a.jpg)
Więcej dwutlenku węgla obniża wartości odżywcze zbóż
21 marca 2019, 12:23Naukowcy z Północnowschodniego Instytutu Geografii i Agroekologii Chińskiej Akademii Nauk przeprowadzili badania wpływu dwutlenku węgla na plony i jakość zbóż. Okazuje się, co potwierdzają wcześniejsze badania, że zwiększenie koncentracji CO2 w atmosferze do pewnego stopnia zwiększa plony, jednak prowadzi do spadku ilości składników odżywczych w roślinach.